Rigtig brug af brændeovn
Jo renere røg, desto bedre afbrænding og mindre skade i
miljøet.
På den ene side er brændeovnen et godt
alternativ til den miljøbelastning, der foregår, når der skal
frembringes fjernvarme, elvarme eller oliefyrsvarme. På den anden side
er forkert brug af brændeovnen blevet sammenlignet med den forurening,
der følger af kørsel med dieseldrevne motorkøretøjer.
Ingeniør Anker Jacobsen fra Glostrup har foretaget målinger i sin egen
brændeovn, simpelt hen ved at tage jævnlige prøver af røgen, målt igennem
et hul i røgrøret. Målingerne er offentliggjort i Berlingske Tidende i
januar 2006.
Det har vist sig, at den mest optimale
afbrænding sker ved at afbrænde store brændestykker på omkring tre kilo
stykket i et ikke for tæt pakket ovnrum, hvor der samtidig er
tilstrækkelig underluft. Det giver en rest partikelmængde på kun omkring
0,05 gram pr. kilo brænde. En sådan afbrænding er dermed så godt som
total.
Den værste afbrændingsmetode, man kan
benytte, er at proppe flere små stykker brænde ind i ovnen, lukke for
overluften og minimere underluften. Det giver en restmængde på 100-700
gram pr. kilo og er iflg. Anker Jacobsen bedst egnet til at røge sild.
Et godt tegn på en god afbrænding er, at røgen er klar.
Miljøstyrelsen
siger:
1. Når du slår to tørre stykker brænde mod hinanden, giver det en
sprød (tør) lyd. Det er en god ide at tage brændet indenfor i god tid,
inden det skal i en brændeovn. Ellers kan brændet suge fugt fra luften
og både skade økonomien og give megen røg.
2. Lad være med at fylde for
meget træ i en brændeovn ad gangen. Med små mængder er det lettere for
ilden at få fat og hurtigt nå en høj temperatur. Kom mere træ i lidt
efter lidt og husk, hver gang at skrue op for luften, til det igen
brænder godt.
3. Luft
er vigtig for at sikre en god forbrænding og en god økonomi. Så længe
der er gule flammer, skal du ikke skrue ned for lufttilførslen. En god
forbrænding af røggasser kræver en høj temperatur og tilstrækkelig luft.
Skruer man ned for hurtigt, går de ubrændte gasser op gennem skorstenen
og giver sod. Det giver også en dårlig fyringsøkonomi og ildelugtende
røg.
4. Det er en
rigtig dårlig ide at lade en brændeovn brænde hele natten med et minimum
af luft. Skorstenen kan sode til og dårlig forbrænding giver mere af den
sundhedsskadelige røg. Sover I f.eks. med åbne vinduer, får du og dine
børn den skadelige røg ind i huset, og det gør naboerne også.
5. Hvis du er i tvivl, om din brændeovn
generer, så gå uden for og se på, om der er meget røg. Synes du, det
lugter grimt, så gør dine naboer det nok også, og der er en stor
sandsynlighed for, at der er for lidt luft til brændet, men det kan dog også skyldes problemer med brændeovn
eller skorstenen.
6. I
Albertslund er der ikke den mindste tvivl. Hvis der er brændbare emner,
hvor du ikke er sikker på, om de må komme i brændeovnen, skal de blot
afleveres ved næste affaldsindsamling. Så ordnes problemet i kommunen.
Gode råd:
Fyr kun med rent og tørt træ i brændeovnen. Brænd aldrig malet,
lakeret, limet eller imprægneret træ, tryksager, mælkekartoner, pap
eller plast.
Lidt
"lomme-filosofi":
Du kan
med fordel spørge skorstensfejeren, om der sker en korrekt forbrænding i
din brændeovn. Jo bedre, der forbrændes, desto mindre sod vil der som
regel falde ned, når røgrøret får den årlige rensning.
Se din brændeovn som om den er din egen
lille private tur ud til lejrbålet. Når der skal tændes op, skal du
sørge for, at der er tørt brænde til stede og at det er tilstrækkelig
småt til, at ilden kan få fat. Samtidig skal der være noget større
materiale over det, som ilden kan tage fat i, så det lange, seje træk
nås.
Ethvert lejrbål skal have
megen ilt fra starten. Når der er tændt op, skal der pustes eller viftes
med noget, som kan blæse ilt ind i bålet. Så svært behøver det ikke at
være i din stue. Åben luftspjældt helt i starten - og træk f.eks. også
ud i askebakken, så der rigtig bliver gennemtræk. Sæt dig og nyd
flammerne og lad roen falde over dig. Når ilden har fået godt fat, kan
du gradvist lukke for ilttilførslen, så brændet afgiver varme over lang
tid og ikke blot futter i luften i løbet af et øjeblik.
God fornøjelse med at nyde såvel luerne som
varmen, der kommer ud af dine anstrengelser.