Behandling af udendørs træ - især trykimprægneret.
 

Hvad gør du med den gamle sandkasse, havemøblerne og blomsterkummen – når du køber nyt?

1.      1. Gemmer det til Sankt Hans og smider det på bålet?

2.     2. Kaster det i småt brandbart?

3.     3. Undersøger om træet er trykimprægneret?

 

Tekstboks: Svaret kommer an på træet: Trykimprægneret træ har et grønt skær - og det skal deponeres! Træ som er behandlet eller malet, skal afleveres som brændbart affald på genbrugsstationen! Kun ubehandlet træ kan smides på Sank Hans-bålet eller i brændeovnen.
Trykimprægneret træ indeholder en række miljøbelastende og giftige stoffer som f.eks. chrom, kobber, arsen, tin, borater og kreosot. Det ældste træ og udenlandsk produceret træ er værst, for før henholdsvis 1992 og 1997 var det tilladt også at anvende arsen og krom til imprægnering i Danmark. Både kreosot og arsen menes at være kræftfremkaldende, og arsen kan desuden forårsage akut og kronisk forgiftning. I øjeblikket deponeres det trykimprægnerede træ, mens der arbejdes på at udvikle nye teknologier til behandlingen af træet, så miljøbelastningen bliver mindre, når træet skal bortskaffes som affald.
Behandlet eller malet træ kan frigive giftige røggasser ved afbrænding. På forbrændingsanlægget er der installeret filtre, der renser røgen før den udledes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viste du at:

·        Chrom- og kreosotimprægneret træ ikke må produceres i Danmark, men fortsat må importeres og forhandles! Se efter NTR og DK-mærket, der giver garanti for, at træet er imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

·        De giftige stoffer fra trykimprægneringen udvaskes til jord og grundvand med op til 25% i løbet af de første 2-4 år.

 

 

Til toppen



Tilbage ] Næste ]