Aktuelle og arkiv-værdige indlæg, som kan være af interesse for medlemmer af Grundejerforeningen Albertslund Vest, Afd.3.


Emnerne er inddelt i hovedgrupperne "Parcellen" og "Samfundet" under menupunktet AKTUELT.


Det er muligt for medlemmerne at få optaget artikler, som forinden skal godkendes af hjemmesidens redaktør. Send gerne et indlæg til webmaster@vest3.dk. Husk, at alle indlæg skal være af generel karakter, og at der ikke optages indlæg, som berører direkte personlige relationer.





Denne artikel er fundet under valget "Tema" "Aktuelt" "Parcellen"

 

Spar på vandet

Spar på vandet - sådan gør du:

I København er man gået fra et forbrug i 1985 på 173 liter til 111 liter vand om dagen i 2009. Hovedstaden er med i projekt Green City og har som mål, at man i 2012 når ned på et forbrug på 100 liter vand om dagen pr. person. Det skal sammenholdes med, at landsgennemsnittet er på 117 liter, og at landets mindste forbrug omkring Majbølle på Lolland er helt nede på 41 liter.


I Albertslund faldt tallet i 2009 med en enkelt liter fra året før og var da på 109 liter. Siden er det faldet yderligere. Også Albertslund er med i projekt Green City og her er målet også at nå ned på 100 liter pr. person.


Sådan kan man nå ned på 100 liter pr. person om dagen:


Badeværelset:

Tjek, at vandet ikke løber i toilettet. I værste fald kan der spildes 100.000 liter vand om året til en pris af kr. 4.600,-

Max. 5 minutter brusebade. Uden sparebruser bruges 12 liter vand i minuttet. 5 minutter svarer til 60 liter vand.

2-trins toilet. Ældre toiletter bruger 48 liter pr. person, et nyt med skyl på 6 og 3 liter bruger halvdelen, svarende til 400 kr. Et nyt toilet til 4 personer sparer sig hjem på 2-3 år.

Sparebruser. Halver vandforbruget og spar en 200-kr. bruser hjem på et par måneder.


Køkkenet:

Skyl ikke under rindende vand. En åben vandhane giver 12 l vand pr. min. Tallerkenskyl koster 1 kr. i minuttet.

Skift opvaskemaskine. Udskift den mere end 10 år gamle opvasker med en A-mærket. Den sparer sig selv hjem.

Fyld opvaskemaskinen. En ny opvaskemaskine bruger ca. 15 l vand. Langt mindre end vask i balje eller vask.

Bland vand og luft. Monter en perlator-studs på din vandhane. Den koster 20 kr. og reducerer vandforbruget med 25%


Tøjvask:

Vask kun, hvis tøjet er beskidt. Spar et par vaske om ugen, vask ved 30 grader, fyld maskinen.

Skift vaskemaskine. Køb en A+ vaskemaskine i stedet for den gamle. Den bruger 50% mindre vand, svarende til 45 - 55 liter.


Haven:

Gem regnvandet. Saml vandet i en tønde og vand aldrig græsplænen.


Tommelfingerreglen:

Koldt vand koster 50 øre pr. minut. Varmt vand 1 kr. Badevand 75 øre.


Forhåbentlig har du siddet og tænkt, at alle disse beløb er inderligt overflødige. For du gør, hvad du kan, for at spare på vores fælles vand. Men det er måske meget godt at få nogle tal på, hvis du har nogen, der skal have mere hårdtslående argumenter end blot det simple, men aldeles afgørende argument, som det er, at vi alle skal passe på klimaet og naturen, hvis vi ikke vil ødelægge det for de kommende generationer.


For københavnerne har besparelsen i 2009 betydet, at det ikke mere er nødvendigt at tilsætte klor til vandet, fordi det ikke længere er nødvendigt at neutralisere overfladevand. Det er da "en velsmagende tanke". Så god fornøjelse med omtanken og dit eget forbrug.