Besparelser med tvungen vejoverdragelse?

Som et indlæg i debatten om de omfattende besparelser, Albertslund Kommune står overfor med 2011 budgettet, er det blevet foreslået at tvangs-overdrage vejene til parcelhus ejerne. Nedenstående brev er sendt til Albertslund Kommune og en forkortet udgave er lagt ind på kommunens debat-blog samt på AP´s læserbrev blog.

 

 

Høring om Albertslund Sparekataloget, budget 2011. Vej- og Stiklasser. (Side 100)

 

Indledning:

Sparekataloget er på mange måder barsk læsning, fordi virkeligheden nu pludselig er blevet en anden, end den var for blot et par år siden. Nu skal der sættes tæring efter næring og man kan ikke længere tillade sig at holde et overforbrug, hvor der leves for lånte penge. Desværre er det endnu ikke gået op for dele af flertallet i Kommunalbestyrelsen, som har indstillingen, at kan kommunen skaffe flere penge, så er det bare om at gribe chancen, uanset omkostningerne. Det seneste rigtig gode eksempel på det er, at vi nu låner en formue for at igangsætte en renovering af flisetorvet i Albertslund Centret, som ingen anstændig politiker for alvor synes at ville forsvare det rimelige i, midt i en sparetid. Det må formodes, at den totale ombygning af centret, som har været fremme i debatten som en nødvendighed for blot få uger siden, allerede er blevet lagt til hvile igen med Sparekatalogets udgivelse.

 

Ansvarlighed og åbenhed:

Det er godt, at borgmester Steen Christiansen fortsætter den åbenhed, som altid har præget kommunen, ved at høre borgerne om deres syn på de nødvendige besparelser. Det lægger måske også op til, at vi kan vælge en anden vej, end vi hidtil har gjort, tvunget af nødvendighederne. Vi skal i fremtiden se på, hvad kommunen har råd til – ikke hvad den kan skaffe lånte penge til.

 

Som forberedelse på udgivelsen af Sparekataloget ser det ud, som om embedsmændene er blevet bedt om at komme op med alle de muligheder, de har kunnet komme i tanker om. Det er en sund øvelse, men det medfører ikke nødvendigvis forslag, som er anvendelige, når politikerne skal tage stilling til dem.

 

Hvad har vi råd til – eller hvad kan vi skaffe penge til:

Kommunen bør aldrig tage fejl af, at den er her for borgernes skyld – ikke omvendt. Derfor er det også en meget uheldig drejning, hvis kommunen fortsat skal markere sig som en af Danmarks administrativt allerdyreste kommuner. Det vil klæde kommunen at finde besparelserne i egen lomme, i stedet for at opkræve yderligere hos skatteborgerne. Det bør derfor være en prioritet, at der først og fremmest skal findes besparelser i Administrationen, inden der foretages flere krumspring for at omgå skattestoppet.

 

Tvungen vej-overtagelse:

På side 100 i Sparekataloget er det opregnet, at det er lovgivningsmæssigt muligt at tvinge grundejerne til at overtage de veje, som grænser op til boligerne. Hvorfor kun boligejerne? Hvorfor ikke lade alle veje overtage af de boliger, som de grænser op til? Hvad er den grundlæggende rimelighed i, at det kun er en del af indbyggerne, som skal pålægges denne byrde?

 

Ser man på karakteristikken af en grundejer i forhold til øvrige indbyggere, er det primært, at grundejeren ejer et stykke jord.

 

I Albertslund har man i forvejen valgt at brandbeskatte jordbesiddere med landets højest tilladte grundskyldspromille. Derfor betaler hver eneste grundejer i Albertslund en mindre formue hvert år – blot for at bo på sin parcel. Ydermere har man tidligere tvunget nogle boligområder til at eje dele af vejområdet, idet der skelnes imellem stikveje, som ligger umiddelbart ud for boligerne, i forhold til stamvejene, der fører de kommunale veje ind i boligområderne. Igen kan man spørge, hvorfor det så ikke skal gælde for alle boligområder?

 

Det nye spareforslag går ikke ud på at udligne urimelighederne. Det går ud på at gøre forskellene større. Det er nemlig muligt, ikke blot at overdrage stikvejene, men også stamveje, hvorved kommunen helt undgår at skulle vedligeholde vejene. Desuden kan man også overdrage tilhørende stiarealer.

 

Spørger man hvilke opgaver, en kommune har, vil de fleste nævne vejvedligeholdelse som noget af det første, man kommer i tanker om. Derfor er Sparekataloget på vej ud af en helt forkert tangent.

 

Borgerne bliver generelt i forvejen belastet af meget store kommunale udgifter. Derfor skal forslaget om vej-overdragelser naturligvis ikke omsættes i praksis. I stedet skal der findes besparelser i det kommunale system, som gør at kommunen kommer ned på et gennemsnit af udgifterne i landets kommuner. Det vil også falde godt i tråd med de løfter, som Steen Christiansen har givet i forhold til sit nye job.

 

God fornøjelse med arbejdet.                                                                                                  ns-h

 

 

Tilbage ] Næste ]